Rimini Vacanties

Rimini Vakanties
2019
Nederlands
riminivakanties.nl
Ontdek de KUST VAN RIMINI
HOME ZEE EN ENTERTAINMENT BINNENLAND PRETPARKEN KUNST EN CULTUUR AANBIEDINGEN
De Lokaliteiten van ROMAGNA
Hotel Rimini Hotel Torre Pedrera Hotel Bellaria Igea Marina Hotel Viserbella
Hotel Viserba Hotel Rivabella Hotel San Giuliano Mare Hotel Rimini - Marina Centro
Hotel Bellariva Hotel Marebello Hotel Rivazzurra Hotel Miramare
Hotel Riccione      

Kunst en cultuur

Beginnend bij de oudheid zijn er twee momenten die de stad van Rimini, zoals we die vandaag mogen kennen, diep hebben getekend in het uiterlijk en in de historische gebeurtenissen. Haar stichting als Romeinse kolonie, met de naam Ariminum, en het tijdperk tussen de middeleeuwen en de renaissance, toen de stad en de provincie bezitting werden van de machtige familie Malatesta.

Ook het moderne tijdperk ziet Rimini als hoofdrolspeler in culturele gebeurtenissen van grote interesse. Haar binnenstad en de nabije Borgo San Giuliano zijn inspiratie en scenario geweest voor verschillende films van de regisseur Federico Fellini, illustere inwoner van de stad van Emilia Romagna. Aan hem en aan zijn meesterwerken is één van de musea van Rimini benoemd. De musea en de culturele evenementen die vandaag de dag van deze stad een hoofdrolspeler maken zijn in de laatste decennia sterk toegenomen, tot dusver dat het toerisme in Rimini gepaard kan gaan met vakanties aan zee en interessante culturele routes.

Weg langs de geschiedenis
Romeinse Rimini
De strategische positie van het gebied van Rimini, aan de kust en dus belangrijk voor de handel en de kruising van verschillende culturen, en liggend aan de grens met het gebied behorend aan de Galliërs, was de reden die de Romeinen aanspoorde tot het stichten van een Latijnse kolonie in het jaar 268 v. Chr.

Van de originele stadsmuren, die in de III eeuw v. Chr. zijn opgericht, zijn enkele sporen gevonden die begraven zijn door de Bastioni Orientali, die tegenwoordig nog te zien zijn in de buurt van de Arco d’Augusto en op andere plaatsen in de stad. De Porta Montanara, zuidelijke ingang van de stad, stamt af uit de I eeuw en is sinds kort opgegraven na jaren werk.

Gedeelte van de fortificatie, de meest monumentale ingang van de stad en groot deel van de resten en monumenten die van de Romeinse stad Ariminum een belangrijke culturele en strategische provincie maakten van het Romeinse rijk, dateren dus uit de Augustische tijd.

De Brug van Tiberio, gewild door Augustus en gecompleteerd door zijn opvolger Tiberio, is geplaatst aan de andere kant van de stad ten opzichte van de Arco d’Augusto, op dezelfde lijn die toen de hoofdweg voorstelde en vandaag Corso d’Augusto heet. Hier begint de Via Emilia, één van de wegen die werd aangemaakt om de handel van het rijk te vergemakkelijken en heden nog één van de drukste wegen van de streek vertegenwoordigd.

Een andere recente en zeer waardevolle ontdekking is de zogenaamde Domus del Chirurgo, een Romeinse villa die zich onder de voormalige Piazza Ferrari bevindt. Haar stenen resten en fantastische mozaïeken, die schitterend intact zijn gebleven, zijn te zien vanuit het plein.

De voorwerpen die in de structuur zijn gevonden en zich vandaag bevinden in de nabije Museum van de Stad van Rimini, waartussen honderden chirurgische gereedschappen, hebben het mogelijk gemaakt om een identiteit te geven aan de eigenaar van het huis. Met grote kans was dit de militaire arts Eutyches.

Rimini in de tijd van Malatesta
Al in de XII eeuw werd de familie Malatesta bekend voor de vele bezittingen tussen het dal van Marecchia en de kusten van Rimini.

De machtige leden van deze familie die afkomstig is uit Verucchio of uit Pennabili, hierover zijn de documenten niet duidelijk, werden al in het begin van de III eeuw burgers van Rimini. Verschillende leden van deze familie zijn voor de één of andere reden aanwezig in de geschiedenis boeken.

Dante herinnert in de Divina Commedia de Mastin Vecchio, de heer van Verucchio, en Gianciotto en Paolo, de bloeddorstige man en de minnaar van Francesca, hoofdrolspeelster van het V lied van de hel.

Uit de XIII en XIV eeuw, tijd waarin de heerschappij van de Malatesta de machtigste werd van Rimini en zijn macht zich snel uitbreidde met de kastelen en vestingen in alle nabije centra, stammen af: De Gemeentelijke Paleizen, de kerk van Heilige Johannes Evangelist, ook wel Kerk van de Agostinianen genoemd, met een waardevolle gotische toren en verschillende fresco’s geschilderd door artiesten van de school van Rimini van het jaar 300 en een gedeelte van de oude kathedraal van de Heilige Colomba. Het burgerlijk huis van de Malatesta werd al in het jaar 200 gebouwd, maar wat er van over is, is nu deel geworden van het Kasteel van Sismondo, die werd gebouwd door Sigismondo Pandolfo Malatesta in het jaar vierhonderd. Het grandioos project, waaraan Malatesta zelf heeft gewerkt, voorzag een constructie die diende als kasteel en tegelijkertijd als defensieve vesting.

Wat we tegenwoordig kunnen zien van de constructie, geweldig en indrukwekkend met zijn vierkante torens en met de onderin gebogen muren, is slechts een gedeelte van het origineel. Sigismondo Pandolfo was voor de stad de hoofd mecenas. Hij was het die poëten, musici en schrijvers, artiesten en beeldhouwers aannam om te werken aan de symbolen van macht die door de eeuwen heen hun uitdrukkingskracht niet hebben verloren.

Vandaag de dag worden verschillende kamers van het mooie herenhuis van de Malatesta gebruikt voor culturele evenementen en tentoonstellingen van hoog prestige. Evenementen die zowel zijn voor liefhebbers van kunst en cultuur, als voor toeristen die op vakantie zijn aan de Kust van Emilia Romagna.

Artiesten en architecten van het hof van Rimini werden, vanaf het jaar 1450, aan het werk gezet om een ander grandioos project te ontwikkelen voor hun heer, de Tempio Malatestiano. Op de voorgaande heilige structuur, die was geweid aan Heilige Franciscus en geschilderd door Giotto in het jaar driehonderd, werd het nieuwe gebouw gevestigd. Een pompeuze en monumentale structuur die was geïnspireerd aan de Romeinse architectuur die opkwam voor de mens en zijn intellectuele edelheid in tegenstelling tot haar gotische tijgenoot.

De externe architectuur werd toevertrouwd aan Leon Battista Alberti, terwijl het interieur ontworpen is door Matteo de’Pasti en de beeldhouwer Agostino di Duccio. In het interieur onderscheiden zich verder een fresco van Piero della Francesca en een kruisbeeld van Giotto, behouden uit de voorgaande structuur. Bas-reliëfs, beeldhouwwerken en medaillons zijn heidense symbolen voor macht, met referenties aan Romeinse goden in de exotische kostuums met sterrenbeelden en allegorieën die niet zo zeer een heilige functie hadden maar de naam van de machtige familie onsterfelijk moesten maken.

Musea en plaatsen van moderne cultuur in Rimini
Museum van de Stad van Rimini
Het Museum die zich bevindt in via Tonini, op de hoek met Piazza Ferrari, is ingericht in het ex convent van de Jezuïeten. In de 36 tentoongestelde zalen bevinden zich, behalve Romeinse vondsten waartussen de gereedschappen van de Domus del Chirurgo, 800 kunstwerken verdeelt in historische tijperken. Aanwezig zijn de belangrijkste werken van de School van Rimini van het jaar 300, met fresco’s, kruisbeelden, schilderijen en polyptieken, werken van ongelooflijke grote waarden die werden gerealiseerd voor het hof van Malatesta, waartussen de werken van Bellini en van de Ghirlandaio. Verder zijn er werken aanwezig van de jaren zeshonderd van Rimini tot en met de kunstwerken van begin twintigste eeuw die de tentoonstelling afsluiten.

Voor informatie:
Via L.Tonini, 1 – 47900 Rimini
Tel. +39  0541 21482 / 55141
musei@comune.rimini.it - www.museicomunalirimini.it


Museo degli Sguardi:
Het museum, gewijd aan de oorsprong van de kunst, met etnografische routes die beginnen bij Amerikaanse en Afrikaanse tribale exemplaren en eindigen in een groot deel van het continent, is geplaatst in de recent gerestaureerde Villa Alvarado, tegenover de Heiligdom van de Zalige Maagd van de Genade, op de heuvel van Covignano dichtbij Rimini.

Voor informatie:
Villa Alvarado, via delle Grazie 12
 Covignano di Rimini - 47900 Rimini
Tel. +39 0541751224
musei@comune.rimini.it
 www.museicomunalirimini.it
Museum-Huis Federico Fellini:
De stichting, die gewijd is aan de grote regisseur uit Rimini, biedt een curieuze en interessante tentoonstelling, ingericht in een gemeentelijk gebouw dicht bij de Arco d’Augusto. De toeristen kunnen zo tijdens de vakantie in Rimini de kostuums, posters, foto’s, tekeningen en schetsen van de artiest zien.
Om de plaatsen te zien die Fellini in zijn films heeft opgenomen is het leuk om een wandeling te doen in Borgo San Giuliano, waar gekleurde huizen, kroegen en fresco’s aan de muren, de charme niet hebben verloren die Fellini in zijn films op zijn best heeft verfilmd.

Voor informatie:
Via Nigra, 26
47900 Rimini (Italy)
Tel. 39 0541 50085 – Fax +39 0541 57378
fondazione@federicofellini.it - www.federicofellini.it